Om een olie je haar op de meest voordelige manier te laten bereiken, moet het aansluiten bij je haarporositeit. Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene olie je haar slap maakt, terwijl de andere er juist voor zorgt dat de strengen kroezig worden? Het geheim zit in de structuur van de oliën en, om precies te zijn, in de grootte van de moleculen waar een olie van is gemaakt. De samenstelling van oliën is afhankelijk van de vetzuren met verschillende molecuulgroottes.
En niet elk molecuul past bij elk haartype.
De keuze van de natuurlijke oliën is dus afhankelijk van het type vetzuren dat aanwezig is in een bepaalde olie. Dit is de enige manier om een olie te laten aansluiten bij jouw haarporositeit.
Haarporositeit – wat is dat?
Haarporositeit is een parameter die de staat en conditie van jouw haarstrengen beschrijft. Deze term is uitgevonden door de uiterlijke structuren van haren te observeren en te analyseren; en dan voornamelijk de cuticula waar iedere haar van is gemaakt. Cuticula zitten niet aan de haarstructuur bevestigd. In plaats daarvan bedekken ze het haar in de vorm van een laagje. Deze lagen zijn verbonden met het cellulaire netwerk. Op het moment dat het haar beschadigd raakt, beginnen ze te verheffen. Hoe sterker het haar beschadigd en uitgedroogd is, des te meer de cuticula oprijzen, wat leidt tot een hogere haarporositeit . Hoe meer cuticula dus verheven zijn, des te erger het haar vatbaar is voor schade.
Elke goed uitgekozen natuurlijke haarolie past zijn moleculen in de verschillende groottes van de openingen die kenmerkend zijn voor elk haartype.
Drie types haarporositeit
Afhankelijk van de mate van porositeit, kunnen we drie haartypes onderscheiden:
- Lage porositeit haar – van stevig vastgehechte cuticula. Dit haar is dik en zwaar, en zeker moeilijk te stijlen. Dit haartype vereist speciale zorg, omdat de strengen anders vettig worden, met als resultaat dat het volume verloren gaat. Te veel talg kan leiden tot overmatig haarverlies, wat wordt veroorzaakt door zwakke haarzakjes (omdat de zuurstofregulering niet goed is).
- Gemiddelde porositeit haar – van licht gebogen cuticula. Onvoldoende zorg kan leiden tot slap of juist kroezig haar. Haar van gemiddelde porositeit heeft vaak uitgedroogde punten, wordt statisch of is vettig. De haarzakjes verliezen hun conditie, waardoor het haar uitvalt. Onvoldoende vitaminen en minderalen dragen bij aan de verslechtering van het haar.
- Hoge porositeit haar – van ver geopende cuticula. Het is uitgedroogd en beschadigd haar in een extreem slechte staat. Deze strengen hebben geen glans en levendigheid meer, ze verliezen volume en dikte, en zijn vaak broos. Deze haarconditie verslechtert vaak snel, omdat het haar gemakkelijk vocht verliest. Dit soort strengen moet continu gevoed worden. Iemand die dit haartype heeft, moet voorzichtig zijn om het niet nog verder te beschadigen.
Hoe bepaal je haarporositeit?
Haarporositeit kan op veel manieren worden vastgesteld. Als je ernstige haarproblemen en tijd over hebt, kun je langsgaan bij een haarkliniek, waar je haar en hoofdhuid worden onderzocht.
Je kunt je haarporositeit ook bepalen door een schone haar (zonder silicone etc.) in een bak water te leggen. Observeer de haar om te kijken wat er gebeurt na 10 minuten.
- Als het ergens rond de bodem van de bak hangt of als het op de bodem ligt, heeft je haar een hoge porositeit; de cuticula kunnen snel water absorberen.
- Als het ergens in het midden van de bak drijft, is je haar van gemiddelde porositeit; de cuticula absorberen het water niet snel en niet langzaam.
- Als het op het water drijft, betekent het dat je haar een lage porositeit heeft; de cuticula laten geen water binnen.
Steeds meer vrouwen weten de porositeit van hun haar, omdat het niet moeilijk is om vast te stellen. Dankzij de beschrijving van de drie types porositeit, kun je je haar snel in één van de types indelen.
Hoe kies je een haarolie voor jouw porositeit?
Zoals eerder al genoemd, hebben haaroliën verschillende structuren, dankzij de diverse groottes van de moleculen waar ze van zijn gemaakt. Hierdoor kunnen oliën perfect aansluiten bij een bepaald haartype. Kokosolie heeft bijvoorbeeld erg kleine moleculen, die in de kleine openingen van haar met een lage porositeit passen. Deze kleine moleculen zullen niet goed werken op haar met een hoge porositeit, omdat ze hier het haar alleen maar kroezig zullen maken. Als je een olie uitzoekt, moet je dus aandacht besteden aan de specifieke vetzuren die deze olie bevat.
Je kunt gebruik maken van de volgende richtlijnen:
- Haar met hoge porositeit – kies een olie met een grote hoeveelheid meervourdig onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6)
- Haar met gemiddelde porositeit – kies een olie met een grote hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-7 en omega-9)
- Haar met lage porositeit – kies een olie met een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren (laurinezuur, stearinezuur, myristinezuur)
Welke olie past bij een lage haarporositeit?
Kies oliën met kleine moleculen:
- Kokosolie
- Shea boter
- Babassu olie
- Palmolie
Welke olie past bij een gemiddelde haarporositeit?
Kies een olie met moleculen van gemiddelde grootte:
- Hazelnootolie
- Camellias olie
- Moringa olie
- Amandelolie
- Arganolie
- Macadamiaolie
- Abrikozenolie
Welke olie past bij een hoge haarporositeit?
Kies oliën met grote moleculen:
- Saffloerolie
- Cederolie
- Druivenpitolie
- Zonnebloemolie
- Zwartzaadolie
- Maisolie
- Teunisbloemolie
Haarolie – waar moet je op letten?
Haaroliën zijn zo populair geworden dat bijna ieder cosmeticamerk wel een paar olie-bevattende schoonheidsproducten maakt. Voordat je echter naar een cosmeticawinkel gaat, is het raadzaam om te leren waar je op moet letten tijdens het kopen van een haarolie. Op deze manier zal je niet voor verrassingen komen te staan door een olie te kopen die schade aanbrengt aan je haar.
- Samenstelling van de haarolie – niet bij elkaar passende oliën. Veel producenten houden geen rekening met de balans tussen de oliën en de effecten op verschillende haarporositeiten wanneer ze ze in het product stoppen. In plaats daarvan gebruiken ze ofwel de meest voorkomende, ofwel de meest populaire oliën. Dit zorgt ervoor dat de oliën minder effectief zijn, omdat ze niet optimaal gebruikt kunnen worden.
- Samenstelling van de haarolie – vluchtige vetzuren (SCFA). Dit zijn bijzonder schadelijke alcoholen, die de hoofdhuid kunnen irriteren, allergieën kunnen veroorzaken en, als ze continu gebruikt worden, zelfs kunnen bijdragen aan uitdroging van het haar. Daarom is het aan te raden om deze alcoholen te vermijden; niet alleen in oliën, maar ook in andere schoonheidsproducten. Zulke vluchtige vetzuren zijn onder andere: gedenatureerde alcohol, benzylalcohol, isopropyl alcohol en ethanol.
- Samenstelling van de haarolie – petroleumderivaat en kunstmatige kleurstoffen kunnen samen met conserveermiddelen en zware, comedogene siliconen, voor irritaties zorgen. Onthoud dat hoe natuurlijker de samenstelling van een haarolie is, des te beter de werking. De beste haaroliën bevatten geen irriterende stoffen, waardoor ze direct op de hoofdhuid kunnen worden aangebracht.